conferinta

Centrul de Analiză şi Studii de Securitate în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Secţia de Ştiinţe Militare şi Universitatea „Titu Maiorescuˮ, Facultatea de Ştiinţe Sociale, Politice şi Umaniste a organizat conferinţa DESCURAJAREA NUCLEARĂ ÎN ACTUALUL CONTEXT DE SECURITATE, care constituie prima manifestare comună dintr-un ciclu de activităţi ce se vor desfăşura în acest an. Conferinţa a avut loc la Universitatea „Titu Maiorescuˮ  din Bucureşti, în data de 12 martie 2014.

Descurajarea nucleară rămâne piatra de temelie a stabilităţii strategice, însă construcţia ei, care s-a format în anii războiului rece, a început să se dărâme sub acţiunea noilor ameninţări.

O dată cu încheierea războiului rece, pericolul unui conflict major  între Rusia şi NATO, practic a dispărut. Însă, tradiţia conservatoare militară şi politică nu permite să se renunţe repede şi uşor la concepţia care a dominat o perioadă lungă de timp.

Acum, tot mai actual este riscul folosirii armei nucleare într-un conflict local. Ţările, care dezvoltă arma nucleară, o examinează ca pe o garanţie de păstrare a independenţei. În plus, nu putem să ignorăm şi riscul terorismului nuclear –în lumea de astăzi există un număr suficient de surse de uraniu militar pentru ca acest risc să fie examinat în mod serios.

Mai mult, deşi această nevoie se datorează riscului ca armele nucleare să ajungă în mâinile anumitor grupuri sau state antiamericane (cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord), este legată şi de planurile Rusiei de a-şi întări capacitatea nucleară.

Conferinţa a clarificat aspecte legate de istoria armei nucleare, perioada războiului rece, cât şi de actualele pericole ale lumii contemporane, când fenomenul  terorismului  s-a amplificat.

Evenimentul s-a bucurat de o audienţă numeroasă, ceea ce a dovedit actualitatea temei, în actualul context de securitate.