Kim-Jong-un--presedintele-Coreei-de-NordSituația din Coreea de Nord este imprevizibilă chiar și în condițiile unei înțelegeri cu SUA. Societatea este scufundată în evul mediu, foametea este un fapt cotidian, teroarea la ordinea zilei, învățâturile ciuce (varianta coreeană a comunismului) omniprezente și cu toate acestea populația își jelește încă fostul mare conducător Kim Jong Il. Miza stabilității este însă covârșitoare pentru Asia de Est, deși oamenii care știu ceva despre potențialul ofensiv și nuclear al Phenianului sunt foarte puțini. Un lucru este cert: armata Coreei de Sud este în alertă iar nivelul de alertă față de eventualele atacuri informatice a fost crescut. Beijingul însă veghează pentru evitarea unei lupte pentru putere la Phenian, luptă ce ar genera instabilitate  în regiune și un val de refugiați nord-coreeni peste graniță.

Sperăm ca noua conducere a Republicii Populare Coreea de Nord va alege să își ghideze națiunea pe calea către pace, onorând angajamentele asumate, îmbunătățind relațiile cu vecinii și respectând drepturile poporului său”  declara secretarul de stat Hillary Clinton cu prilejul consultărilor cu vecinii din sud ai Coreei de Nord.

Pe 29 februarie Statele Unite ale Americii au lansat o declaraţie în care anunţau „progrese importante, deși limitate” în abordarea problemelor legate de programul nuclear al Coreei de Nord. În schimbul unui ajutor alimentar în valoare de 240.000 de tone, Phenianul a promis să introducă un moratoriu privind testele nucleare şi cele care au ca scop testarea rachetelor cu rază lungă de acțiune precum și acceptarea reluării monitorizării de către AIEA a activităţilor de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon.

Ce avantaj are acest acord? Avantajul principal al acordului este că se reduce riscul apariției tensiunilor, ce ar putea scapa de sub control, în cursul unei perioade de incertitudine politică internă în Coreea de Nord, ca urmare a tranziției de putere.

Punerea în aplicare a acestor înțelegeri  poate deschide, de asemenea, calea pentru reluarea discuţiilor celor şase părţi.

Acceptarea de către Coreea de Nord a unui moratoriu privind testele nucleare cât și revenire inspectorilor AIEA la Yongbyon sunt acţiunile concrete ce pot indica revenirea la masa negocierilor. Cu toate acestea, există încă mult pesimism că discuţiile în şase nu vor fi capabile de a realiza obiectivul de denuclearizare al Coreei de Nord în schimbul normalizării relațiilor diplomatice cu America.

Coreea de Nord, de la instalarea noului lider, a mărit presiunea mediatică asupra relației sale cu Coreea de Sud. SUA a precizat că o condiție a dialogului la masa negocierilor este  stabilizarea relațiilor nord-sud. Provocările verbale violente adresate de Phenian administrației conduse de Lee Myung-bak pot afecta reluarea discuțiilor.

Care sunt limitele acordului:

O oprire a instalaţiilor de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon (2000 de centrifuge) nu exclude probabilitatea Coreei de Nord de a realiza îmbogăţirea uraniului în alte instalaţii situate în interiorul țării. Oricum, Phenianul are o cantitate suficientă de plutoniu pentru a echipa cu focoase nucleare între 4 și 9 rachete intercontinentale. Cele două teste nucleare și cele trei teste ale rachetelor balistice cu rază medie de acțiune au fost ratate din diferite cauze diferite, astfel încăt militarii sunt doritori acum să perfecționeze tehnologia pentru rachete. Kim va avea puterea limitată în a refuza solicitările generalilor nord-coreeni. Norcul lui Kim Jong-un (temporar) a fost că tatăl său a autorizat discuțiile bilaterale cu SUA, în decembrie 2010.

Angajamentul SUA de a furniza de asistenţă alimentară (240.000 tone) este de fapt o limită inferioară nu un plafon maxim pe care americanii îl poate acorda Coreei de Nord. Se va recurge în viitior la angajamente suplimentare de asistență din partea Washington în cazul în care discuțiile se vor relua și vor avea o evoluție pozitivă. Ajutorul va consta în suplimente bogate în proteine. 100 de coreeni, din sud, care vorbesc engleza vor monitoriza acțiunea, astfel ca acestea să nu ajungă în mâinile celor 1,2 milioane de militari ai armatei nord-coreene, deși este puțin probabil având în vedere sistemul comunist complicat din Coreea de Nord.  Timpurile sunt dificile pentru familia Kim foametea care a lovit Coreea de Nord în 1900 nu a fost stopată nici în ziua de astăzi. Centenarul nașterii lui Kim Jong Sun, sărbătorit în 2012, a fost declarat un an al bunăstării pentru poporul nord-coreea. Va fi așa? Puțin probabil.

Deoarece cadrul acordului a fost negociat în discuțiile bilaterale dintre SUA și Coreea de Nord în iunie și octombrie 2011 înainte de moartea lui Kim Jong-Il, acordul în sine oferă o perspectivă limitată, în modul în care noua conducere din Coreea de Nord ia deciziile. Acordul reflectă o idee nouă în derularea politicii internaționale a Pheniangului, stabilită de fostul lider și preluată de fiul acestuia, în a deschide relația bilaterală cu SUA. În același timp acordul înseamnă o victorie a administrației Obama asupra unui sistem comunist conservator și închis de generații.

China la rândul ei face presiuni asupra nord-coreenilor pentru a face reformele pe care Deng le-a făcut acum 30 de ani. Phenianul trebuie să renunțe la ideile ciuce și să se conecteze la lumea externă.

Chiar dacă negocierile în şase vor fi reluate, în următoarele luni, aproape toţi participanţii se confruntă cu tranziţii politice în timpul restul anului 2012, ceea ce face puţin probabil ca negocierile să progreseze semnificativ în acest an.

Și încă o întrebare. Va fi diplomația administrației Obama în Asia un model pentru Orientul Mijlociu? Vom vedea cu prilejul vizitei la Washington, de săptămâna aceasta, a lui Beniamin Netaniahu.

Post Scriptum: Am spicuit de curând pasaje din Epistole, cartea părintelui Paisie Olarul, unul din cei mai mari duhovnici ai monahismului românesc. Reproduc un gând din aceasta:

Să nu faci tot ce poți, să nu crezi tot ce auzi și să nu spui tot ce știi!