Centrul de Analiză şi Studii de Securitate în colaborare cu Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”  şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (Secţia de Ştiinţe Militare) a organizat „Forumul Naţional de Securitate”, care s-a  aflat deja la ediţia a doua şi care anul acesta a avut subiectul „Cyber Security”. Conferinţa a avut loc la Palatul Cercul Militar Naţional din Bucureşti, în perioada 21-22 Octombrie 2013.

„Cyber Security” este un domeniu de interes major pentru instituţii publice, academice, organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale, precum şi companii private care desfăşoară activităţi de cercetare, studii de caz şi operaţiuni în domeniul cibernetic. Protecţia informaţiilor critice, securizarea comunicaţiilor şi efectuarea de operaţii militare în spaţiul cibernetic au devenit priorităţi în securitatea naţională care au la bază progresele spectaculoase pe care domeniul cibernetic le-a cunoscut în ultimii ani.

Evenimentul a avut  rolul de a aduce clarificările conceptuale necesare instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale, cât şi industriei de apărare deopotrivă şi de a transmite un semnal pozitiv şi coerent cu privire la capacităţile instituţiilor publice din ţara noastră de a gestiona aceste procese.

Forumul “Cyber Security”  a constituit o ocazie unică de a afla şi de a împărtăşi informaţii de importanţă critică cu privire la viitorul securităţii spaţiului cyber. Având în vedere escaladarea numărului de ameninţări în acest domeniu la nivel mondial, nevoia de analize, evaluări şi acţiuni în vederea asigurării unei securităţi cuprinzătoare a acestui spaţiu nu a fost nicicând mai mare.

Lumea de azi este dominată de tehnologia wireless, de la cheile automobilelor noastre şi până la comunicaţiile prin telefoane mobile care ne permit să realizăm tranzacţii bancare, dar şi fotografii şi filme. Toată această tehnologie wireless nu este atât de sigură pe cât ne-am dori, din nefericire. Parte a soluţiei o constituie standardele de securitate pentru această tehnologie care ne acoperă nevoile de fiecare zi.

Subiectele  ce au fost abordate au acoperit: comunicaţii mobile (ex. M2M, SCADA, Telemetry & Telecontrol, Broadband, RFID), comunicarea de afaceri (ex. VOIP, Convergence & Satellite) şi comunicaţiile viitorului (ex. LTE, White Space Radio, Het Nets).