La fel ca și rândul trecut evenimentele nu așteaptă ca să scriu eu articolul. Kazahstanul este în dezordine. Ce scrie site-ul Geopolitical Future [1]: ”Tulburările care au început în urmă cu câteva zile în regiunile de vest ale țării, bogate în petrol, s-au extins în special în cel mai mare oraș al țării Almaty. Aproximativ 500 de persoane au fost rănite, peste 100 de mașini au fost arse, iar reședința președintelui din Almaty a fost invadată de revoltați și incendiată. Cabinetul și-a dat demisia, președintele Kassym-Iomart Tokayev și-a asumat conducerea Consiliului de Securitate (înlocuindu-l pe predecesorul său, Nursultan Nazarbayev, care a condus țara timp de aproape trei decenii). Tokayev a declarat stare de urgență în Almaty, în regiunea Mangystau de vest și în capitala Nur-Sultan”.

Cum Rusia este ocupată cu Ucraina, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară a statelor post-sovietice condusă de Rusia, va trimite trupe de menținere a păcii la solicitarea președintelui Tokayev. Nikol Pashinyan, actualul președinte al alianței, a declarat pe Facebook că un număr nespecificat de trupe va fi trimis națiunii din Asia Centrală „pentru o perioadă limitată de timp” pentru a „stabiliza și rezolva situația”. Nu s-au oferit detalii despre națiunile din alianță care vor contribui cu forțele. Protestatarii kazahi supărați de creșterea prețurilor la combustibil au luat cu asalt aeroportul țării și au confiscat și incendiat mai multe clădiri guvernamentale, într-o provocare fără precedent la adresa regimului autoritar.

Prețul pentru gazul petrolier lichefiat sau GPL a crescut, costul acestuia s-a dublat în câteva zile. Internetul a fost oprit în cea mai mare parte a țării, iar aplicațiile populare de mesagerie WhatsApp și Telegram nu au mai fost disponibile. Mai multe canale de televiziune și-au încetat emisiunile. Tokayev a anunțat că guvernul va introduce un plafon de preț pentru combustibil în vestul provinciei Mangystau în scopul redresării situației. Într-un tweet, el a promis că guvernul va discuta în zilele care urmează cererile protestatarilor. Reforme politice. Printre cererile protestatarilor sunt: (1) Crearea unui Guvern provizoriu format din cetățeni reputați; (2) Retragerea din toate alianțele cu Rusia. Tokayev a susținut că este un atac terorist la dresa structurilor de stat, atac finanțat din străinătate. Nu a precizat cine este în spatele acestuia.

Cine a fost liderul de facto al Kazahstanului ?

Nazarbayev a condus cea mai mare țară din Asia Centrală de când a devenit independentă, după prăbușirea Uniunii Sovietice. În interiorul țării, Nazarbayev a construit un stat bazat pe forța organelor de securitate care a zdrobit orice opoziție și a folosit resursele naturale ale țării, inclusiv petrolul, ca fond personal pentru regimul său. El a menținut legături strânse cu Rusia. Pe teritoriul statului se află  Cosmodromului Baikonur, complexul de lansare de rachete închiriat Rusiei. Dar Nazarbayev a fost, de asemenea, receptiv la investițiile chineze și la contactul cu Occidentul pentru legături economice. Într-o mișcare din 2017 care a înfuriat unii oficiali ruși, Nazarbayev a ordonat ca scrierea oficială a limbii kazahe să fie schimbată de la alfabetul chirilic la cel latin. Tulburările s-ar putea răspândi în regiune. Moscova consideră Kazahstanul parte a sferei sale de influență. Kremlinul a reacționat anterior negativ la revoltele politice din fostele republici sovietice – în special în Ucraina și Belarus – temându-se de o slăbire a controlului Moscovei și de o potențială revărsare spre Federația Rusă.

Militarii Federației Ruse au spus: prezent!

Forțe armate din Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kârgâzstan vor fi dislocate în Kazahstan, cu scopul principal de a proteja instalațiile de stat și militare. Moscova a trimis și parașutiști, a spus reprezentanții Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, iar unele forțe ruse sunt deja la sol. Interseul Rusie este imens pentru ca are în țară Cosmodromul Baikonur bază militară strategică.

Peste 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, a anunțat joi Ministerul Sănătății din Kazahstan. Patru sute dintre ei sunt internați, dintre care 62 la terapie intensivă. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Poliție din Almaty a declarat presei locale, scrie Washington Post, că „forțele extremiste” au încercat să atace mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv departamentul de poliție. Videoclipul de la agenția de presă de stat rusă TASS a arătat forțelor de securitate armate implicate într-un schimb de focuri în apropierea pieței principale din Almaty, cel mai mare oraș al Kazahstanului. „Zeci de atacatori au fost eliminați, identitățile lor fiind stabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt Saltanat Azirbek, potrivit agenției de presă ruse Interfax. Poliția din Almaty a avertizat locuitorii să nu-și părăsească casele, deoarece este în desfășurare o „operațiune anti-terorism”. Internetul din Kazahstan a fost întrerupt, iar serviciile bancare naționale au fost suspendate.

Cu ce trebuie să rămânem din această revoltă populară: Guvernul lui Tokayev a restabilit rapid limitele de preț pentru gazul petrolier lichefiat care alimentează majoritatea vehiculelor din vestul țării. De asemenea, l-a înlăturat pe Nazarbayev din funcția de șef al puternicului Consiliu Național de Securitate al țării și a declarat stare de urgență pentru două săptămâni pentru întreaga țară. Într-un discurs televizat, Tokayev a acuzat „bandele teroriste” finanțate din străinătate că au stârnit tulburări, dar nu a oferit dovezi și nu a precizat care țări se află în spatele presupusului complot.

Kazahstanul este cea mai bogată și a doua țară ca populație din Asia Centrală. Tulburările împreună cu intrarea forțelor ruse au stârnit îngrijorări în capitalele regionale și la Washington. Mișcările din Kazahstan dau dureri de cap și Chinei care împarte o graniță terestră cu țara. Beijingul a intensificat investițiile în sectorul energetic kazah, ca parte a ambițioasei sale inițiative Belt and Road. American Enterprise Institute, un think tank de centru-dreapta, estimează că investițiile chineze și proiectele de construcție în Kazahstan între 2005 și 2021 au totalizat peste 34 de miliarde de dolari- scrie Washington Post. De asemenea China și Kazahstanul au sărbătorit luni 30 de ani de legături diplomatice. Cu această ocazie Xi Jinping i-a felicitat pe Nazarbayev și Tokayev. Xi l-a numit pe Nazarbayev „vechi prieten” și a mai menționat faptul că își dorește o colaborare fructuoasă cu amândoi.

Hu Xijin, un influent comentator naționalist chinez, a spus că tulburările din Kazahstan seamănă cu o „revoluție colorată”, făcând referire la protestele masive din Ucraina și Georgia de la începutul anilor 2000, care au răsturnat liderii pro-ruși scrie Washington Post. „Declanșatorul [pentru proteste] este înrăutățirea condițiilor economice și de viață. Aici vrea să lovească Occidentul pentru a destabiliza Rusia și China”, a scris Hu pe rețelele de socializare, fără a oferi dovezi. „Rusia și China nu vor permite Americii și Occidentului să împingă Kazahstanul în abisul tulburărilor prelungite”. Războiul dintre marile puteri s-a mutat în Asia!


[1] https://geopoliticalfutures.com