Russia and North KoreaNoua Rusie, izvorâtă din programul politic al domnului Putin, are două coordonate ce se profilează din ce în ce mai clar: în plan extern, reafirmarea puterii sale globale, sprijinite pe cel mai mare arsenal nuclear clasic al Lumii si pe uriasele sale rezerve de petrol si gaze natural; iar pe plan intern, reinventarea mitului Maicii Rusia cu ajutorul unei noi ideologii de proslavire a statului si ridicarea patriotismului rusesc la temperature nemaiatinse decât în Coreea de Nord.

Că avem de-a face cu o strategie bine pusă la punct o demonstrează ultimele decizii ale Kremlinului menite să înlăture orice urmă de influenţă străină. La putin timp după interzicerea adopţiilor copiilor ruşi de către cetăţeni americani, deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rus, vor să interzică în totalitate adopţiile internaţionale. Copiii rusi nu sunt orfani, asadar trebuie să rămână la sânul Maicii Rusia. Mai mult decât atât, copiii oficialilor ruşi care studiază în străinătate vor fi obligaţi să revină în ţară la finalizarea studiilor, în caz contrar părinţii lor riscând să rămână fără slujbă la stat. Iar a avea serviciu la stat, înseamnă în Rusia lui Putin garantia apartenentei pe viată la un sistem în care o mână spală pe alta, asigurând un bors si-o vodkă pentru fiecare.

De altfel, măsura se referă la tinerii care au apucat deja drumul străinătătii pentru studii. Ceea ce nu se va mai întâmpla, pentru că o altă iniţiativă vizează chiar interdicţia studiilor în afara ţării pentru copiii angajaţilor de rang înalt din sistemul public. Desigur, e calea izolării, a autarhiei, dar nu ar fi pentru prima oară când se întâmplă asa ceva. În particular, noi, românii, nu putem a nu ne aduce aminte cum, pe vremea Regulamentului Organic si la bătaia din picior a ocupantului rus, tinerii studenti moldoveni au trebuit să părăsească mult prea revolutionarul Paris în favoarea mai conservatorului Berlin. Mihail Kogălniceanu a rămas din această cauză cu o ”dragoste” pe viată pentru Imperiul Rus. Ehe, erau vremuri bune fată de ce se pregăteste acum!

Asa se face că, indiferent dacă eşti cetătean străin sau rus, nu vei mai avea voie să critici guvernul la televizor, potrivit altei propuneri.  Si nici în ziare, reviste sau, Doamne fereste, pe Internet. În general, s-a constatat, critica nu face deloc bine si dăunează la sănătate. Alţi deputaţi vor să interzică permisele de conducere străine, alţii vor ca aleşii ruşi să conducă doar maşini ruseşti. În lipsa acestora, probabil că se va permite sofatul tractoarelor, combinelor, transportoarelor blindate si tancurilor, dar numai în străinătate.

Nu este neglijată nici propaganda audio-vizuală. Astfel, cel puţin 20 la sută din filmele difuzate de un cinematograf vor trebui să fie producţie rusească, în caz contrar instituţia riscând o amendă de până la 13.000 de dolari. Filmele trebuie, desigur, dublate în limba rusă, pentru a nu se pierde cumva farmecul unic al replicii shakesperiene: ”davai zdreanta, Desdemona!”.

Un alt parlamentar vrea să limiteze numărul căsătoriilor oficialii ruşi şi un cetăţenii străini, mai ales dacă vine dintr-o ţară alta decât una fostă sovietică. Aici, mărturisim că îi întelegem: am avut si noi perioada în care toti studentii nostri la Moscova se întorceau pe plaiurile mioritice cu rusoaice bălane, de se forma coloana a cincea încă din grupa mica, de la grădinită. Vorba jurnalistului rus Aleksei Makarkin, reprodusă, nu se stie de ce, tocmai de New York Times: „Mai bine să exagerezi, decât să arăţi slăbiciune Întrebarea care rămâne la sfărsitul zilei este dacă tot acest subit înghet abătut asupra normalitătii si democratiei incipiente din societatea rusă va reusi, totusi, să consolideze poziţia preşedintelui Vladimir Putin, tot mai vehement contestat în stradă. Istoria arată că nu. Dar ce stie ea despre insondabilul rus…