Americanii pregătesc independenţa dronelor militare. Avioanele fără pilot urmează să fie înlocuite cu o nouă generaţie de roboţi mai rapizi şi mai inteligenţi care vor opera fără intervenţia umană, beneficiind de o autonomie tot mai mare.

La ora actuală, avioanele fără pilot de tip Predator şi Reaper sunt controlate, uneori la o distanţă de mii de kilometri, de către un pilot prin intermediul unei manşe. Însă, în contxtul investiţiilor masive ale Pentagonului în “autonomia” sistemelor de armament robotizate, oamenii de ştiinţă prevăd că, în viitor, dispozitive aeriene, terestre sau submarine vor opera cot la cot cu omul, cu o supervizare minimă, transmite Mediafax. În opinia lui Peter Singer, un expert în armament robotic şi autorul lucrării “Wired for War”, rolul omului “trece de la cel de operator la distanţă la cel de supervizor sau «manager», care lasă tot mai mult frâiele” robotului.

În următorul deceniu, progresele informatice ar urma să permită avioanelor fără pilot să zboare în mod autonom, ca “extreme robotice” ale avioanelor clasice, prevede Werner Dham, un fost conducător al cercetătorilor din cadrul forţelor aeriene. În deşertul din Arizona au început deja experimente cu elicoptere de atac de tip Apache, care zboară în formaţie cu elicoptere fără pilot.

În pofida progreselor tehnologice, Pentagonul dă asigurări că utilizarea armamentului va rămâne sub controlul omului. Principalul obstacol tehnic în calea cercetătorilor de la Pentagon rămâne, însă, să poată furniza o garanţie că dispozitivele cele mai autonome nu vor comite erori cu consecinţe potenţial catastrofale.

http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/americanii-pregatesc-dronele-militare-autonome-122671.html 2012-09-27