Michael Flynn – Consilierul pe probleme de securitate

Când este investit noul președinte ales al SUA? În prima luni după a doua zi de miercuri din decembrie, Colegiul Electoral se reunește pentru a vota oficial. Anul acesta va fi 19 decembrie 2016. Rezultatele sunt trimise apoi Senatului și citite public pe 6 ianuarie. 20 ianuarie 2017 este Ziua Inaugurarii cand câștigatorul scrutinului electoral depune jurământul.

Scenariile despre investire continuă să curgă în presa internațională. Unele au la bază informații venite din partea Colegiului Elctoral alte chiar din afirmațiile lui Donald Trump care continuă să șocheze audiența internațională (relația cu Taiwanul sau renunțarea la Daily Briefing-ul făcut de serviciile de informații președintelui SUA începând cu mandatul lui John F Kenedy- se va face numai odată pe săptămână). Un singur exemplu: un elector republican din Texas (stat cu 38 de electori, câștigat de Donald Trump) a anunțat că nu va vota pentru Trump la procesul electoral din 19 decembrie.  Christopher Suprun, un paramedic din Texas care a participat în calitate de pompier la acțiunile de salvare din 11 septembrie 2001 de la New York, a făcut anunțul într-un editorial din The New York Times. Suprun este unul dintre cei 538 de electori care vor vota președintele SUA pe 19 decembrie.

Lăsând la o parte aceste scenarii stau și mă întreb, acum când lucrurile nu sunt bătute în cuie, cum va reacționa diplomația română. Donald Trump nu este fanul corectitudinii politice. Este un american de rând care urăște minciuna. Nu va merge să-l îmbrobodim în clasicul stil balcanic. Diplomaţia românească are nevoie de o strategie nouă în care să fie implicați oameni sinceri și determinați pentru a fi luați în seamă. S-a dus vremea zaharicalelor! Suntem oare pregătiți pentru o nouă eră diplomatică cu America? Să nu uităm un lucru: Congresul SUA este dominat de republicani iar mandatul acestora dat ambasadorului SUA la București va râmâne în linii mari același. Polonia, chiar înainte de alegeri a schimbat achiziția de elicoptere de la firmele franceze

[1] la cele americane (un contract de 3 miliarde de USD). Guvernul polonez a anunţat achiziţia a cel puţin 21 de elicoptere americane Black Hawk după renunţarea la un contract cu Airbus Helicopters privind 50 de aparate de zbor și un scandal diplomati cu actualul președinte francez Francois Hollande. Ministrul apărării al Poloniei, Antoni Macierewicz, a declarat că două elicoptere Black Hawk fabricate în Polonia, la Mielec (sud-est), vor fi livrate de către Lockheed Martin până la sfârşitul anului, apoi 8 în 2017 şi 11 în anul următor. La aceste se adaugă Rachetele de tip Patriot, produse de compania americană Raytheon, care au fost selectate în detrimentul celor fabricate de americanii de la MBDA şi de grupul multinaţional francez Thales, cel care a oferit rachete de tip Aster-30 în cadrul licitaţiei pentru dotarea Wisla (Vistula), componenta antirachetă al viitorului scut polonez. În total, opt baterii de rachete de tip Patriot urmează să fie livrate până în 2025, dintre care două în primii trei ani de la semnarea contractului. În cadrul acordului, industria poloneză a Apărării a obţinut acces la tehnologie, ceea ce-i va permite să menţină în mod independent sistemul după livrare.

Oare, aceste fapte, sunt cunoscute de oficialii români din Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri? Avem, de anul acesta, o lege pentru industria de apărare, dar ce fel de contracte pentru tehnică militară inițiem? La ora actuală (azi 12/12/2016 când scriu aceste rânduri) pe pagina de achiziții a ROMARM (http://romarm.ro/aquisitions/) găsești anunțuri cu solicitări de firme de pază și lăzi de ambalaj (!?) Ce să păzească sau ce să ambaleze?

Dacă ţinem să mai fim apăraţi de cea mai puternică armată din lume va trebui să cheltuim şi noi sume importante pentru dotarea armatei. De preferinţă, cu armament produs în SUA așa cum o fac polonezii.

Oricum, armamentul american e performant şi testat în multe războaie. În ultimii 27 de ani am neglijat masiv atât armata, cât şi dotarea ei. Am reformat-o am politizat-o și am subfinanțat-o aducând-o în starea de vulnerabilitate în cazul unui atac, până la sosirea ajutorului militar NATO. Ce vor face noii guvernanți care au anunțat deja prin unii membri că mai mulți bani la armată nu sunt necesari?

Instalarea lui Donald J. Trump la Casa Albă va avea pentru România consecinţele pe care singuri ni le vom crea. Sper să nu dureze prea mult până când se vor trezi responsabili români din letargia creată de lipsa de interes a administrație Barack Obama de a vizita măcar o dată în 8 ani de mandat pe unul din cei mai importanți aliați din flancul estic România (imediat după încheierea Războiului Recea în martie 1991, primul Război din Golf şi primul spital românesc de campanie în teatre de operații-363 de cadre medicale). Nu vorbesc aici de vicepreședintele Joseph Biden care a vizitat România. Donald Trump poate fi șansa noastră în funcție de modul de abordare al părții române. Deocamdată Primul Ministru al Ungariei a făcut primul pas. Noi suntem la capitolul poze cu membrii Congresului.

Astăzi vom începe o analiză a echipei lui Donald Trump pentru a înțelege resorturile interioare ale Administrației de la Washington.

Ce știm la ora actuală?

În primul rând este certă pentru doi ani dominația Partidului Republican atât în cameră cât și în senat. Paul Ryan, preşedintele reales al Camerei Reprezentanţilor, beneficiază de prietenia şi legătura profundă cu şeful administraţiei prezidenţiale, Reince Priebus, preşedintele Comitetului Naţional Republican. În al doilea rând pentru funcția de secretar de stat a lui Donald Trump a fost ales Rex Tillerson[2], președinte și CEO al companiei Exxon Mobil Corporation a cincia companie ca mărime din lume, ultimul nume ajuns pe lista lui Donald Trump. Adjunctul lui va fi probabil John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU. Mai putem adăuga numirile deja făcute la nivelul sistemului de securitate din SUA: Mike Pompeo (Republican-Kansas), membru al Camerei Reprezentanţilor (fost general, Tea Party), ca viitor director al CIA, generalul în retragere Michael Flynn, fost şef al DIA, consilier pentru Securitatea Naţională, Senatorul Jeff Sessions (Republican-Alabama) Procuror General și generalul James N. Mattis în calitate de Secretar la Apărării (a condus o divizie de infanterie marină în timpul războiului din Irak în 2003 și Comndamentul Central al SUA între 2010-2013) și generalul John Kelly, nominalizat pentru Departamentul Securității Interne. Unele din aceste funcții necesită aprobarea Congresului SUA.

După această enumerare putem conchide într-o revenire puternică a unei elite cu reticenţă importantă faţă de Rusia ca partener, chiar dacă aparențele înșală, cu o reticenţă importantă faţă de UE ca şi construct, dar interesată în menţinerea instrumentelor instituţionale transatlantice precum NATO şi a poziţiilor în Europa şi Orientul Mijlociu. Echipa are o abordare de forță a temelor internaţionale, o reenergizare şi finanţare a armatei şi a industriei de apărare şi o puternică presiune spre statele europene să facă la fel, să-şi asume refacerea instrumentului militar şi de securitate propriu.

A presupune, în aceste condiții în care Republicanii au toate pârghiile în mână, o tranzacţie SUA-Rusia, eventual pe seama unor terţe state, precum cele din flancul Estic al NATO sau chiar cele din spaţiul post-sovietic, mi se pare exagerat. Din contră, prezenţa în administraţie a unor pro-ucraineni, euro-atlantişti, anti-ruşi ar fi în măsură să reducă această perspectivă, unica problemă fiind mai degrabă una izolaţionistă atât timp cât Europa nu face eforturi similare. De altfel Kremlinul după primele zâmbete de curtoaziei a devenit mai reținut. Și totuși va fi relația cu SUA, pentru Moscova, una dificilă (!?).

Plecarea generalul locotenent Michael Flynn de la DIA  

Pe 7 august 2014 unul din cei mai respectați ofițeri de informații americani trecea în rezervă. Ceremonia se desfășoară la Agenția Militară de Informații (DIA) amplasătă la baza Anacostia-Bolling, bază situată pe malul râului Anacostia. La ceremonie au participat James Clapper, Directorul Național pentru Informații (cea mai înaltă oficialitate din domeniul securității americane)  împreună cu subsecretarul de stat de la Pentagon însărcinat cu domeniul informațiilor, Michael Vickers. Cei doi l-au forțat pe Flynn să părăsească DIA[3]. În timpul ceremoniei Amiralul Mike Rogers, Directorul NSA a spus despre Flynn că este cel mai bun ofițer de informații din ultimii 20 de ani. Lumea prezentă în sală știa însă că retragerea lui Flynn la 56 de ani este una prematură. Considerat un non-conformist, un agitator al lucrurilor într-un loc unde lucrau 17 000 de persoane (DIA) el a adus în prim plan o viziune de război în cadrul unei administrații cu birocrație somnoroasă. În schimb, odată agitată, aceasta l-a impins afară din sistem, considerând stilul lui Flynn perturbator pentru o administrație care dorea uitate Afganistanul și Irakul.

Luând cuvântul generalul Flynn  a menționat prezența în audiență a lui James Clapper, Directorul Comunității de Informații și a lui Michael G Vickers, subsecretarul din Pentagon resposabil de DIA,  apoi a făcut o remarcă specială la adresa celui mai bun prieten generalul Stanley McChrystal împreună cu care a construit Comandamentul Operațiilor Speciale al SUA (Joint Special Operations Command – JSOC) și l-au transformat în cea mai de temut armă în vânarea teroriștilor oriunde în lume. McChrystal, la fel ca Flynn  au fost obligați să părăsească Pentagonul pentru opiniile lor contrare celor ale Casei Albe (Mc Chrystal după un articol Runaway General publicat în revista Rolling Stone unde a citat fără a numi membri ai stafului său care au făcut comentarii neadecvate față de Casa Albă). Mc Chrystal, David Petreus și Michael Flynn au făcut parte din cercul generalilor ostracizați pentru părerile lor contrare celor ale administrației ei fiind considerați de ceilați militari drept vârfuri ale profesionalismului din sistemul de informații sau de comandă american.

Într-un ultim interviu acordat presei de către generalul Flynn acesta spunea că SUA este de fapt mai puțin în siguranță acum, în 2014, decât înainte de 9/11 2001 și a declarat că este o voce singulară în cadrul administrației Obama care spune că pericolul islamistmului radical nu a trecut odată cu moartea lui Osama bin-Laden. El a insistat pe faptul că a fost înlocuit datorită viziuni sale asupra islamului radical în timp ce  James R. Clapper Jr, Directorul Național pentru Informații, a declarat că a fost înlocuit pentru management defectuos (!?).

Generalul Flynn și Rusia

La fel ca și Donald Trump, Flynn a susținut necesitatea unor legături strânse cu Rusia. Într-un interviu dat de Flynn în ziarul Washington Post a admis că a fost plătit pentru un discurs ținut în Rusia și că a participat la o aniversare al rețelei de televiziune RT în Moscova find așezat la masă lângă președintele rus Vladimir Putin. Oamenii au luat-o razna– a declarat generalul de brigadă în retragere Peter B. Zwack, fost atașat militar al SUA la Moscova. Ei au crezut că participarea lui Flynn a fost a în afara limitelor, deci neobișnuită. Generalul Zwack a subliniat că el îl consideră pe Flynn un patriot, care nu și-ar vinde țara sa. Generalul Flynn, care nu mai era în guvern, a primit îninte de plecarea la Moscova o informare de la DIA privind Rusia și a declarat că invitația și nota de plată au venit prin intermediul biroului companiei sale. El a spus că a folosit vizita pentru a face presiuni asupra Kremlinului pentru o colaborare în Siria, Iran și Orientul Mijlociu. Întrebat de ce a dorit ca vizita lui să fie atât de strâns asociată cu o platformă de propagandă de la Kremlin, Flynn a declarat că nu vede nici distincție între RT și alte puncte de companii de știri. Ce este CNN? Ce este MSNBC? Haideți să fim serioși – a declarat Flynn care a apărut și în alte interviuri neplătite atât la RT cât și la alte posturi de știri. De fapt administrațiile americane folosesc foștii oameni din guvern sau foștii președinți pentru a crea punți de legătură în zone în care în mod oficial nu pot intervenii datorită opiniilor exprimate și a alianțelor pe care le au.

Investigațiile asupra activității generalului Flynn

Generalul Michael Flynn a fost cercetat de oficialii din Pentagon de două ori în carieră pentru mânuirea de informații clasificate fără a respecta normele în vigoare la acea dată. Primul caz a fost în Irak unde a schimbat informații clasificate, fără să urmăreacă procedurile standard, cu aliații din Marea Britanie și Australia. Al doilea caz a fost în 2009, când a schimbat informații cu oficiali din Pakistan asupra rețelelor teroriste (respectiv rețeaua Haqqani protejată de Serviciul de informații al armatei pakistaneze-ISI- și folosită de acesta ca paravan în relațiile cu alte organizații teroriste) care omorau militari americani în operațiunile din Afganistan. El a motivat acest schimb de informații prin dorința de a-i convinge pe pakistanezi să nu mai acorde sprijin/adăpost unor grupuri teroriste cu bazele de acțiune în Pakistan, în zona de la granița cu Afganistatul, zonă denumită FATA. Ambele acțiuni au fost clasate de Pentagon. Investigațiile împotriva lui Flynn nu au oprit ascensiunea acestuia. În 2011 James Clapper l-a lăsat să formeze o echipă care să reexamineze materialele descoperite în casa lui Bin Laden din Pakistan pentru a găsi noi dovezi asupra răspândirii rețelelor teroriste în lume. În 2011 a fost ales de președintele Brack Obama pentru a ocupa poziția de Director al Agenției de Informații Militare. Flynn a venit cu mandatul de a reforma agenția. A început prin organizarea de centre despionaj regionale, peste hotare,  unde a detașat mai mulți analiști și a organizat capacități de culegere a informațiilor similare cu cele ale CIA. În remarcile făcute publice a avertizat că cei care nu vor rezista agendei propuse vor fi transferați sau trecuți în rezervă. Planul a eșuat parțial pentru că experiența lui Flynn în a conduce o organizație de 20000 de oameni a fost limitată el fiind un ofițer de informații în structurile luptătore din teatrele de operațiuni. Foști subordonați de la DIA au spus despre generalul Flynn că a fost predispus la afirmații care păreau discutabile sau inexacte, în anumite situații, fapt pentru care consilierii lui au inventat un nou acronim fapte Flynn (Flynn facts). Un mandat la DIA durează 3 ani. În cazul lui Flynn a durat numai 2 fiind chemat la o discuție cu Clapper și cu subsecretarul de la apărare responsabil pentru informații Michael G. Vickers și eliberat din funcție.

Funcția de Consilier pentru Securitate Națională

Funcția de Consilier pentru Securitate Națională a  fost creată la începutul Războiului Rece prin National Security Act din 1947, funcție care coordona apărarea, afacerile externe, politica economică internațională și informațiile (prin acel act a fost creat Departamentul Apărării și agenția de spionaj CIA). DE fapt actul a creat o funcție de secretar executiv pentru staful președintelui. În 1949 fucția a fost introdusă în biroul executiv al președintelui SUA. În 1953 a fost numit primul Consilier pentru Securitate Națională în persoana lui Robert Cutler. Influența și rolul Consilierului de Securitate Națională variază de la administrație la administrație nu numai în funcție de calitățile persoanei ales dar și de poziția președintelui ales. În mod normal consilierul este un broker onest al opțiunilor politice ale președintelui în funcție și nu are o agendă proprie pe care să o promoveze. Sistemul a rămas de-a lungul timpului neschimbat deși fiecare președinte a schimbat persoana în timpul mandatului său (Barack Obama a schimbat trei consilieri pe probleme de securitate). Henry Kissinger, Consilierul pentru Securitate Națională al prteședintelui Richard Nixon a crescut importanța acestei poziții controlând fluxul de informații către președinte și crescând numărul de întâlniri în cadrul Consiliului Național de Securitate dar și importanța acestuia. Rolul Consilierului de Securitate Națională a devenit extrem de important în cadrul administrației Ronald Reagan unde acestuia îi revenea sarcina de a implementa în diversele departamente și agenții de informații implicate în problemele de securitate națională politica președintelui SUA. La fel este acum.

Generalul Michael Flynn și cariera sa militară

Flynn și-a încheiat brusc cariera după 33 de ani de prezență în  sistemul de informații militare sau în cadrul forțelor speciale. Flynn este unul din cei nouă copii ai unui veteran de origine irlandeză din cel de-al Doilea Război Mondial și din Războiul din Coreea. Tatăl său fost sergent în cel de-al Doilea Război Mondial îi spunea: Numele de Soldat este cel mai important nume pe care cineva poate să-l poarte. Fratele său Charlie este general maior în Forțele Terestre ale SUA. Anii de început ai lui Flynn coincid cu finele Războiului Rece dar lansarea propriu-zisă în carieră este după 9/11 2001 ca ofițer de informații cu poziții importante în armată. A lucrat în Corpul 18 Aeropurtat, la Comandamentul Întrunit al Forțelor Armate din Pentagon și la Comandamentul Central al SUA care conduce operațiunile militare în Orientul Mijlociu. A fost caracterizat de-a lungul carierei, de ofițerii superiori lui, ca un ofițer talentat, carismatic și bun profesionist în descoperirea și anihilarea celulelor și a rețelelor teroriste dar în același timp a fost caracterizat ca indisciplinat și exploziv în reacții. Flynn a luptat în Irak și Afganistan conducând operațiunile de informații ajutând forțele speciale să lupte împotriva al-Qaida pe care a considerat-o părintele ISIS.  Flynn s-a opus intervențiilor din Irak în 2004 și din Libia în 2011 declarând pentru ziarul Der Spigel că înlăturarea lui Sadamm și a lui Gadafi au favorizat împrăștierea terorismului în Orientul Mijlociu și nu numai. De asemenea Flynn declara într-un interviu dat reporterului Eva Perez de la CNN că lupta împotriva terorismului va necesita mult timp. Noi nu trebuie să căutam Breaking News sau Headlines. Noi trebuie să începem să gândim despre cum va arăta locul acesta (n.A.G. – Orientul Mijlociu) în 10 ani sau 20 de ani de acum înainte. Ascensiunea generalului Flynn a început cu adevărat odată cu ocazia numirii sale în 2009 ca șef al informațiilor trupelor americane dislocate în Afganistan unde comanda acestora a fost preluată de  generalul Stanley McChrystal. Împreună au transformat Comandamentul Întrunit al Operațiunilor Speciale (JSOC) într-un instrumrnt letal de luptă împotriva terorismului. Împreună cei doi au dezvoltat un nou concept denumit găsește, identifică și elimină (find,fix,finish) folosind forțele speciale  pentru a efectua raiduri, pentru a obține informații de la militanții capturați sau din materialele obținute, pentru a identifica și distruge noile ținte într-un tempo de-a dreptul terifiant. Partea importantă și de început a muncii sale în noua poziție în Afganistan a fost redactarea unui studiu privid misiunea militarilor de adunare a informațiilor necesare derulării operațiunilor militare. Materialul Repararea sistemul de informații (Fixing Intel) a devoalat în cuprinsul a 26 de pagini că misiunea de strângere a informațiilor în Afganistan  eșuează datorită faptului că este ațintită numai pe găsirea țintelor în loc să aibă în vedere și complexitatea aspectelor culturale. Unii militari au apreciat articolul ca fiind o poză exactă a situației  , dar criticii l-au considerat grandomanie în detrimentul predecesorilor săi. În 2006 Flynn a fost șeful serviciului de informații al Comandamentului Întrunit al Operațiunilor Speciale (JSOC) din Irak și a participat deseori la interogatoriile teroriștilor capturați de forțele americane. La acea dată JSOC era într-o luptă contracronometru pentru capturarea liderului Al Qaeda din Irak (AQI), Abu Musab Zarqawi. AQI omora în fiecare lună în jur de 3000 de civil mulți de etnie șiită și risca să transforme situația într-o confruntare de război civil etnic. Odată cu capturarea adjunctului liderului AQI americani au descoperit ce sistem sofisticat avea acea rețea de teroriști (logistică impresionantă, culegere informații, managementul fondurilor financiare și al operațiunilor militare). Flynn l-a interogat pe liderul Al-Qaida prins la Baza Aeriană Balad observând faptul că atât el cât și camarazii lui erau oameni educați (ingineri, militari sau medici) dar care nu pregetau să-ți arunce țara într-un conflict sectar. Era de acord cu faptul că-i urau pe americani dar ei îi omorau în primul rând pe proprii conaționali.  Au urmat interogatoriile din Afganistan care l-au făcut pe Flynn să înțeleagă poate mai bine ca oricine filozofia acestora. Flynn a concluzionat că ceea ce a unit teroriști a fost o ideologie comună, extrem de conservatoare care-și trage seva din ideologia fundamentalist Salafistă[4].

În 2016 experiența acumulată în teatrele de operații l-a determinta pe Flynn să scrie o carte  Teatrul de luptă: cum poți câștiga Războiul Global împotriva Islamului radical și al aliaților săi (The Field of Fight: How We Can Win the Global War Against Radical Islam and Its Allies) În această carete Flynn scria că:… Rusia este parte a alinței cu Iranul și…. ei în mod sigur nu luptă împotriva terorismului în Orientul Mijlociu. Nu este nicio certitudine să credem că Putin va agrea o cooperare cu noi… Rusia și-a construit baze militare la granița de vest (n.A.G. – Europa) și și-a modernizat arsenalul nuclear. Acestea nu sunt acțiuni care arată detensionarea relațiilor cu Occidentul. Într-un recent interviu Flynn declara despre ceea ce-i motivează pe teroriști: Este mai mult decât o religie, această ideologie înconjoară sistemul politic în care ei cred, și pe care-l construiesc ca să conducă, nu are importanță ce conduc – un sat, un oraș, o regiune sau un întreg califat – și pentru a-și atinge acest scop ei utilizează inclusiv violența extremă. Natura religioasă a acestei amenințări o face foarte greu de suprimat de către militarii americani.  În carte Flynn argumentează că SUA are nevoie de un nou parteneriat cu țările din Orientul Mijlociu și o înțelegere mai profundă a ideologiei radicale. El spune că Egiptul, Iordania, Qatarul și Arabia Saudită trebuie să împărtășească mai multa responsabilitate în ceea ce privește eliminarea teroriștilor, să accepte mai mulți refugiați sirieni și să desfășoare mai multe trupe în Siria. Cartea dar și măsurile luate de generalul Flynn au fost aplaudate la scenă deschisă de lobby-ul israelian la Washington.

Războiul cu Casa Albă

Concepțiile lui Flynn nu au fost bine digerate la Casa Albă de administrația Obama și mai ales de Consilierul de Securitate Națională, Susan Rice. În 2013 președitele SUA, Barack Obama a vorbit într-un discurs despre situația de după 9/11 dorind să capitalizeze moartea lui Osama Bin-Laden și astfel să retragă restul de trupe americane din Iark și să asigure retragerea din Afganistan, într-o perioadă de timp determinată. Casa Albă nu mai dorea implicare în diverse conflicte din care ieșire era dificilă iar amintirea Vietnamului încă vie și de aceea minimaliza potența ISIS și a talibanilor. În același an 2013 generalul Flynn și analiști săi de la DIA au pregătit un material în Power Point care analiza grupările teroriste în perioada 2004-2013 demonstrând o dublare a numărului acestora. A urmat apoi o vizită a lui Flynn la Susan Rice cu un raport asupra situație din Irak. Ambele nu au fost luate în considerare de Consilierul de Securitatea Națională, decât în momentul în care 50 de analiști de la Comandamentul Central al SUA s-au adresat, într-un Memorandum,  Inspectorului General al Forțelor Armate ale SUA. Memorandumul descria modul în care rapoartele întocmite de aceștia în legătură cu factorul ISIS sunt manipulate. De fapt Flynn a obsrvat acest lucru în materialul de informare zilnică a președintelui (President Daily Briefing).

Ce urmează în concepția strategică generalul Flynn

Relevat pentru acest lucru a fost discurs de la Colegiul Ripon din Wisconsin. Acolo Flynn a declarat că recentele alegeri din SUA au fost o revoluție politică pentru SUA și că ceea ce este necesar acum este o Mare Strategie pentru secolul XXI, în special în afacerile internaționale.

Flynn declara: Cum gândim să ne servim țara? Avem nevoie ca veteranii (foștii militari) să servească în politică. Este important pentru că ei, de-a lungul activității lor, au luat decizii în situații dificile. Uneori trebuie să decizi, trebuie să riști dacă crezi în valorile țării tale. Patriotismul nu a dispărut în SUA…. Țara nu este construită să apere guvernul. Constituția, apoi Legea Drepturilor toate acestea trebuie să protejeze drepturile individului. Nu totul a fost perfect. Au trebuit 27 de amendamente la Constituție în 200 de ani.

Generalul Flynn a declarat că este nevoie de o nouă directivă similară cu cea din 14 aprilie 1950 prezentată spre aprobare președintelui Harry S. Truman. National Security Council Report (NSC-68) a fost un document de 58 de pagini, strict secret,  care statua poziția SUA de la începutul Războiului Rece și până la căderea comunismului (1950-1990). Ea cuprindea pricipalele direcții de acțiune în vederea opririi și înfrângerii comunismului în lume. NSC-68 rejecta alternativa unei descurajări prietenoase cu URSS.  Un alt lucru important spus de generalul Flynn s-a referit la momentul tranziției în SUA: Tranziția, nu lupta cu inamicul, este cel mai greu eveniment din teatrele de operații;o unitate iese și se bucură că a scăpat; o altă unitate intră și nu știe ce o așteaptă fiind într-o stare de nesiguranță. Țara trece prin tranziție! Lumea este într-o perioadă de incertitudine globală iar țara este în tranziție.

În loc de concluzie: generalul Barry McCoffrey-un veteran al războiului din Vietnam și unul dintre cei mai decorați ofițeri din generația sa spunea: generalul Michael Flynn este cel mai bun produs din generația sa de ofițeri de informații. El împreună cu generalul Stan McCrystal sunt la baza scenariilor care nu au permis ca SUA să fie, după 11 septembrie 2001, atacată din nou.

[1] Iniţial se urmărea achiziţionarea a 70 de elicoptere, însă Guvernul polonez a decis o amânare în cazul unora dintre elicopterele de transport, în contextul în care elicopterele de tip Mi-17, de fabricaţie sovietică, folosite în prezent, pot rămâne în serviciul forţelor armate poloneze în viitorul apropiat. Contractul cu Eurocopter prevedea achiziţionarea a 34 de elicoptere „specializate” în lupta antisubmarin, destinate forţelor speciale şi evacuării medicale, iar alte 16 exclusiv pentru transport de trupe.

[2] Tillerson are legături strânse cu Vladimir Putin (Bradley Olson, Rex Tillerson, a Candidate for Secretary of State, Has Ties to Vladimir Putin, Wall Street Journal, December 6, 2016) Cei doi s-au cunoscut în timp ce Tillerson representa interesele Exxon în Russia în timpul administrației Boris Yeltsin. John Hamre, președintele Centrului pentru Sudii Strategice și Internaționale spunea despre Tillerson: are mai multă interacțiune cu Valdimir Putin decât oricare american poate cu excepția lui  Henry Kissinger. Tillerson, conform  articolului lui Dan Peleschuk – Think it’s just Putin who runs Russia? Guess again –  CNBC 25 decembrie 2014, este bun prieten cu Igor Sechin liderul fracțiunii foștilor oameni din servicii(siloviki) a doua cea mai puternică persoană din Administrația Putin. Tillerson a fost decorat de Vladimir Putin în 2013 cu Ordinul Prieteniei.

[3] DIA este versiunea CIA a Pentagonului, o vastă organizație de culegere și prelucrare a informațiilor care pregătește materiale pentru Secretarul apărării, liderii militari în vederea dezvoltării unor strategii militare dar și pentru deciziile de zi cu zi.

[4] Salafiyya este un curent care promovează interpretarea textelor religioase, reîntoarcerea la tradiția Profetului și a însoțitorilor acestuia. Salafismul la început a fost o mișcare culturală care, treptat, s-a transformat într-o mișcare politică, iar în final a devenit o mișcare teroristă.