De la moartea lui Mao, Partidul Comunist Chinez a convenit să țină un Congres la fiecare cinci ani. Anul acesta este cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez va aduna la Beijing 2000 de delegați. Principala sarcină a Congresului este să aleagă pe cei 200 de membri plini ai Comitetului Central și pe cei 150 de membri supleanți. Imediat după încheierea lucrărilor Congresului Comitetul Central va alege pe cei 25 de membri ai Biroului Politic care la rândul lor aleg secretarul general și pe cei 7 sau 9 membri (există discuții asupra numărului la actalul congres) ai Biroului Politic Permanent. Oadată cu eliminarea lui Bo Xilai din Biroul Politic Permanent ( el a reitrodus noua ideologie de stânga și a încercat să rezolve problemele cu care China se confruntă în societatea civilă) a rămas cu 8 membri permanenți. Există și opțiunea extinderi lui, opțiune care a fost dorința președintelui Jian Zeming, prin care Biroul Politic Executiv urmează a fi format din 10 membri.
[emember_protected for=2-3-4-5-6 custom_msg=”Acest continut este doar pentru membri.”]

Tranziția la chinezi s-a făcut progresiv dar cu multe frămăntări interne. La al 15-lea Congres s-a hotărât ca vârsta de retragere să fie de 70 de ani. Cinci ani mai târziu ea a fost scăzută la 68 (faimosul qishang baxia – la 67 poți intra în Biroul Politic Permanent la 68 ieși la pensie). De fiecare dată puterea secretarului general a făcut ca numărul membrilor să crească sau să scadă în fucție de nevoile obiective sau nu ale fiecăruia. Astfel au fost eliminați Li Ruihuan sau Li Tieying ( al doilea un priceling=fiul unui fost general din garda lui Mao) amândoi eliminați de Jiang sau primarul Shanghaiului, Chen Liangyu, eliminat de Hu sub pretestul de corupție. Acum 7 din cei 10 generali care sunt membri ai puternicei Comisii Militare Centrale condusă de președintele Chinei sunt prea bătrâni ca să mai activeze după finele actualului Congres. Comisia Militară Centrală va fi întinerită.

Congresul al 18-lea al Partidului Popular Chinez vine la momentul în care China trebuie să ia decizii importante pentru propriul viitor. Viitorul președinte Xi Jinping este un om de echilibru care poate influența în bine viitorul Chinei. Mâna dreaptă va fi Li Keqiang un fost secretar general al Ligii Tineretului Comunist educat în Universitatea Peking. El va decide cum și în ce mod va evolua economia Chinei. Va lucra împreună cu un priceling, cu ani de experiență economică în spate, Wang Qishan. Cât despre Noua Stângă a lui Bo, ea are multă influența în rândul maselor populare și al liderilor chinezi, populiști, va trebui urmărită cu mare atenție în viitor.

[/emember_protected]