Armatele de partizani online cataloghează atrocitățile. Și totuși, pentru tot ce este nou în lupta disperată a Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, războiul oferă din ce în ce mai mult amintiri sumbre ale trecutului. Imaginile amintesc de bătălii din urmă cu mai bine de un secol, de soldații care se ghemuiesc în tranșee, înconjurați de terenuri bombardate, ca într-un peisaj selenar.

Timp de câteva luni, forțele ucrainene s-au angajat în contraofensiva mult așteptată, împingând poziții rusești în sudul și sud-estul țării pe trei direcții spre Crimeea și Mare Azov. După cum s-a raportat pe scară largă, campania a progresat lent, cu noile divizii mecanizate dotate de occident prin liniile de apărare rusă, inclusiv câmpuri vaste minate, bariere din beton numite „dinți de dragon”, șanțuri antitanc și linii de sârmă ghimpată.

În ultimele săptămâni, cuvinte precum „încet”, „măcinare” și chiar „eșec” au fost folosite pentru a descrie contraofensiva ucraineană. Faptul că forțele ucrainene nu au străbătut liniile rusești și, într-adevăr, au eliberat, după șapte săptămâni (deși, pentru a fi corect, au luat cam atât cât au putut rușii să captureze în șapte luni doar o cantitate relativ mică din teritoriul ocupat al Ucrainei), i-a determinat pe unii să pună la îndoială cursul contraofensivei.

De la începutul lunii iunie ucraineni se străduiesc să străpungă câmpurile minate de ruși. De fapt, în limitele ultimelor șaisprezece luni, cu o singură excepție a ofensivei ucrainene din regiunea Harkov în septembrie anul trecut, progresele ucrainene împotriva pozițiilor bine apărate au fost relativ rapide.

În comparație cu atacurile rusești asupra orașului Bakhmut – un oraș mic care le-a luat rușilor patru până la cinci luni să-l cucerească – progresele ucrainene sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai rapide ale războiului. Bahmutul a fost un moment cheie care prin forțele ucrainene blocate acolo au permis Rusie să consolideze liniile de apărare din sud.

Cu toate aceste considerații, viteza de avans ne spune foarte puțin atât despre contraofensivă, cât și despre modul în care ucrainenii duc această campanie. Este o ofensivă bazată pe distrugere înainte de a deveni o ofensivă de avans. Când ucrainenii și-au intensificat operațiunile la începutul lunii iunie, au trimis inițial formațiuni relativ mici, de dimensiunile unei companii, în luptă. Cele mai cunoscute dintre aceste ”atacuri de sondare” au avut loc în sudul satului Mala Tokmachka din regiunea Zaporoje. Atacul a implicat două companii care amestecau tancuri Leopard furnizate de germani și vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA – douăzeci de vehicule în total.

Deși acest atac ucrainean de sondare a lovit rezistența rusă puternică și multe vehicule au fost avariate, echipamentele occidentale ale Ucrainei s-au dovedit a fi durabile – cu doar trei tancuri Leopard 2 distruse. Alte șaptezeci și șapte de vehicule de luptă Bradley promise de SUA pentru Ucraina în iunie-iulie 2023 au compensat mai mult decât cele patruzeci și nouă de Bradley avariate sau distruse de Rusia în aceeași perioadă.

Ceea ce au descoperit ucrainenii cu aceste atacuri de sondare derulate în iunie a fost că ruperea liniilor rusești în acel moment ar fi prea costisitoare. Nedorind să continue să se lovească cu capul de zid, așa cum au făcut rușii în bătălia de la Bakhmut, ucrainenii au încetat să avanseze pentru a se concentra asupra distrugerii artileriei rusești/sisteme de lansare multiplă de rachete. Din punct de vedere militar-strategic, acesta a fost opusul unui eșec, dar un semn de prudență și înțelegere.

Din acel moment, ucrainenii au depus mult efort încercând să degradeze artileria rusă într-o campanie holistică – și există semne de succes real.

Distrugerea unităților de artilerie rusă în ultimele șase săptămâni a fost una dintre cele mai mari din război, iar ucrainenii au demonstrat capacitatea de a procesa și de a reacționa la informații mai rapid decât forțele ruse. Când vine vorba de focul contra unei baterii — capacitatea de a identifica rapid sursa focului rusesc și de a lovi acea sursă, înainte de a se putea mișca — ucrainenii au arătat în special că au un avantaj în viteza de reacție.

Potrivit datelor publicate de șeful forțelor ucrainene din regiunea Tavria, Ucraina a distrus sau a deteriorat din iunie 2023 cel puțin 287 de piese de artilerie, douăzeci și trei de sisteme EW (război electronic) și douăzeci și șase de sisteme de apărare aeriană rusești.

Desigur, nu este suficient ca ucrainenii să țintească doar armele rusești. Această campanie împotriva artileriei s-a extins până la o încercare concertată de a ataca depozitele rusești, unde își păstrează munițiile, și centrele de comandă și control rusești. Acest lucru a fost ajutat în mare măsură de extinderea razei de acțiune oferită recent (și cu întârziere) Ucrainei cu rachetele Storm Shadow furnizate de Regatul Unit. Rușii s-au adaptat la muniția HIMARS furnizată de SUA, mutându-și spațiile mari de depozitare și centrele de comandă suficient de departe în spatele liniei încât să nu poată fi loviți de ucraineni.

Cu toate acestea cu noile rachete ucrainenii au reușit să atace instalații anterior sigure, cu rezultate uneori devastatoare. Ucrainenii au vizat cu succes depozitele de artilerie rusă din regiunea Herson și Crimeea. Rusia a început din nou să piardă generali așa cum a făcut la începutul războiului.

Generalul-maior Sergi Horiachev a fost ucis într-o lovitură cu rachete. Generalul locotenent Oleg Tsokov din Districtului Militar de Sud, cel mai înalt ofițer rus ucis din 24 februarie 2022, a murit din cauza unei lovituri de succes cu rachete care a vizat un hotel din Berdiansk. În general, rușii au devenit atât de înfuriați de succesul loviturilor Storm Shadow, încât au vizat baza aeriană pe care Ucraina a folosit-o înainte de februarie 2022 pentru a găzdui bombardiere Su-24 (aeronava pe care Ucraina o folosește pentru a lansa Storm Shadow). Ucrainenii s-au adaptat în timpul contraofensivei.

Au fost nevoiți să facă acest lucru doar cu o aprovizionare limitată de arme cu rază mai lungă de acțiune și fără superioritate aeriană. Nu au fost lenți și campania nu a eșuat. Sunt pe cale de a obține succesul strategic, doar într-un mod la care majoritatea nu se așteptau.

Reîntoarcerea Primului Război Mondial

Analiștii au observat deja umbra Primului Război Mondial căzând asupra Ucrainei. Ei o văd în întoarcerea unui război terestru care a măcinat în Europa militarii a două state, în nebunia geopolitică a inițierii conflictului și în orgoliul elitei de a crede că ar putea fi câștigat cu ușurință, în staza sumbră a unei campanii marcate în noroi -tranșee și buncăre împachetate și în lipsa de câștiguri teritoriale semnificative, chiar dacă ”pungile de cadavre” se umpleau. Casele fără sens din Verdun și Somme și-au găsit potrivirea în Bakhmut.

Lecțiile vechi durează deși războaiele decurg rareori conform planului. În primii ani ai secolului 21, planificatorii militari se gândeau la ceva de neconceput – au devenit tancurile învechite? Au trecut aproape 110 ani de când tancul a fost introdus în 1916. Unii au susținut că tancul este învechit din cauza îmbunătățirilor tehnologice ale armelor antitanc.

Cu toate acestea, în 2023, ambele părți care luptă în Ucraina continuă să se bazeze pe tancuri și fac tot ce le stă în putință pentru a  pune mâna pe cât mai multe dintre ele. Rusii le-au scos de la stoc (așa sunt numite în jargon militar depozitele de armament pentru situații de criză) tancurile T-62 fabricate între 1961-1975 și le-au plantat în tranșee ca să le folosească armamentul de pe ele respectiv tunul cu țeavă lisă de 115 mm.

Dronele fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente au fost văzute ca armele viitorului. Au venit zorii anului 2023 cu o Ucraina gândind o ofensivă crucială de primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă în lupta sa pentru supraviețuire.

Kievul se pregătește să se îndrepte din nou către echipamentul tradițional al armatei terestre din războiul din secolul XX. Șefii militari ai Ucrainei doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să spargă liniile de tranșee în locuri precum Lugansk și regiunea Zaporojie.

După luni de blocaj, aliații NATO încep să vadă înțelepciunea strategiei, SUA, Franța și Marea Britanie promițând mai multe vehicule blindate, pentru prima dată, în ultimele luni. Este o reamintire a faptului că, pentru toată sofisticarea de înaltă tehnologie a războiului modern, forța totală la sol contează în continuare.

Kievul susține că puținele vehicule trimise de aliații occidentali până acum trebuie să fie  doar începutul și solicită 300 până la 600 de tancuri și 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere. Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Teritoriul plat al Ucrainei este parte a unui scenariu ideal pentru tancuri. Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt conștienți de diferențele semnificative între modelele pe care le pot primi din Occident.

Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA au o rază de tragere lungă, dar prezintă dificultăți de realimentare pentru Ucraina sfâșiată de război, deoarece motoarele lor mari cu turbină cu gaz consumă cantități mari de kerosen.

Și în timp ce modelul britanic Challenger 2 ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică utilizate în prezent de forțele ucrainene, acestea nu sunt rivale pentru Leopard 2 german, care poate atinge o țintă de dimensiunea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare. Challenger 2 este destinat distrugerii tancului rusesc T-72. Pentru pornire funcționează cu motorină – mai ușor de obținut decât kerosenul. Pericolul pentru tancuri este evident și vine de la armamentul portabil.

Rachetele ghidate antitanc (ATGM) precum Javelin și NLAWS britanic-suedez cu rază scurtă de acțiune, care „fire and forget/”trag și uită” sunt cele mai periculoase pentru un tanc. Se spune că se concentrează pe un motor fierbinte sau folosesc senzori magnetici și optici pentru a prezice unde va fi rezervorul în câteva secunde și lovesc imediat acolo unde blindajul unui tanc este mai subțire. Javelin se arcuiește spre cer și apoi lovește perpendicular; NLAWS zboară la aproximativ un metru deasupra tancului cu un focos îndreptat în jos la 90 de grade.

A doua amenințare sunt dronele înarmate, care oferă o modalitate ieftină și simplă de a ataca din aer. De exemplu, TB2 fabricate în Turcia, puțin mai mici decât un avion ușor Cessna au distrus cantități mari de tancuri în Libia, Siria și Nagorno-Karabakh, sunt acum folosite în Ucraina; folosesc bombe ghidate cu laser. Ucraina desfășoară, de asemenea, drone de ultimă generație, cum ar fi Switchblade, fabricată în America, o dronă care explodează la impact și este cunoscută ca o ”muniție rătăcitoare”.

Având în vedere toate acestea, criticii susțin că tancul ca vehicul este greu, scump și fundamental nepotrivit luptei moderne. Ei citează Corpul Marin al Americii spunând că își va casa toate tancurile pentru a se concentra pe pregătirea pentru lupta împotriva Chinei în Pacific. De asemenea, se spune că multe armate europene și-au tăiat flotele de tancuri de la sfârșitul Războiului Rece.

Fostul Prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus odată că vechiul concept de a lupta în marile bătălii cu tancuri, pe suprafața continentală europeană, s-a „încheiat”. Cu toate acestea, războiul din Ucraina schimbă această mentalitate. Și va fi greșit să scrieți necrologul tancului pe baza performanței Rusiei în războiul din Ucraina!.

Antrenamente ale ucrainenilor

Armata britanică tocmai a terminat de antrenat aproximativ o mie de pușcași marini ucraineni. Antrenamentul s-a referit la asaltul amfibiu al unor plaje. Este primul program de antrenament al infanteriei marine oferit de Regatul Unit Ucrainei, culminând cu pregătirea pușcașilor marini ucraineni care planifică și efectuează raiduri atât ziua, cât și noaptea, au declarat instructorii britanicii.

Trupele ucrainene au practicat, de asemenea, exerciții de aruncare în aer a unei serii de obstacole, inclusiv Dinții Dragonului, pe care probabil o vor întâlni pe măsură ce avansează mai adânc în teritoriul ocupat de ruși. A fost pregătit și  antrenamentul cu arme antitanc și antiaeriene, împreună cu exersarea utilizării mortierelor și pilotarea dronelor. Ucraina spune că trupele sale de deminare au îndepărtat peste 100.000 de obiecte explozive lăsate în urmă de forțele invadatoare ale Rusiei. Peste 1.500 au fost „eliminate și neutralizate” doar în această săptămână.

Rusia și ”operațiunea militară specială”(!?)

Șeful militar al Rusiei, Serghei Şoigu, a declarat că „resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate”, în timp ce a vorbit la o conferință de la Moscova, la care a participat șeful militar al Chinei. Șoigu a mai spus că „armata rusă a dezmințit multe dintre mituri despre superioritatea standardelor militare occidentale” în invazia sa din Ucraina, pe care el o descrie nu drept un război sau o invazie, ci ca o „operație militară specială”.

În reflectarea conferinței de la Moscova, Reuters a remarcat că Șoigu „nu a oferit dovezi detaliate care să susțină nici una dintre declarații sale”. Ministru apărării rus se menține în logica Kremlinului. Șeful militar al Chinei vizitează Rusia pentru a doua oară în patru luni. Ministrul Apărării Li Shangfu a plănuit, de asemenea, să viziteze Belarus în timpul călătoriilor sale de săptămâna aceasta, vizită care urmează unei întâlniri cu șeful marinei ruse la Beijing luna trecută.

De asemenea: industria de apărare a Rusiei se pare că a început să producă drone Shahed-131 și -136 proiectate de Iran, au raportat săptămâna trecută analiștii de la Conflict Armament Research (CAR). CAR a ajuns la această concluzie pe baza modificărilor evidente aduse recent dronelor rusești doborâte în interiorul Ucrainei, care au scos la iveală alte schimbări în corpul aeronavei, precum și în interiorul sistemului de navigație.

Concluzii la momentul actual:

Lecțiile militare ale războiului din Ucraina până în prezent au un caracter oarecum paradoxal. Ele au confirmat simultan importanța supremă atât a celor mai moderne, cât și a celor mai arhaice trăsături ale războiului. Aceste lecții întruchipează, de asemenea, un avertisment pentru NATO, pentru că o țară care se pricepe excelent la un aspect poate fi complet fără speranță în altul. Pe de o parte, ucrainenii au rezistat la ceea ce la început era un număr mult mai mare de tancuri și avioane rusești, cu ajutorul celei mai noi tehnologii militare furnizate în principal (dar nu exclusiv) de Occident.

Un factor cheie au fost informațiile prin satelit și comunicații furnizate de Statele Unite. Din nou și din nou, au fost identificate concentrări de trupe rusești și locația cartierului general rusesc, permițând ucrainenilor să le lovească cu precizie. De aici, printre altele, numărul remarcabil de mare de ofițeri ruși superiori uciși în primele luni de război.

Dronele de supraveghere au jucat, de asemenea, un rol în succesele ucrainene. În plus, dronele ucigașe fără pilot ultramoderne au fost folosite în număr mare și s-au dovedit extrem de eficiente chiar și împotriva celor mai moderne tancuri puternic blindate. Ambele părți au folosit drone pentru a arunca grenade asupra soldaților inamici.

Deși, desigur, nimic din toate acestea nu s-ar fi putut realiza fără vechea „Regină a câmpului de luptă” a lui Napoleon, artileria – nu doar sisteme ultra-moderne precum M142 HIMARS (sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate) furnizate de Occident, ci și tunurile din epoca Războiul Rece al căror design de bază nu s-a schimbat prea mult din 1918 și care au fost folosite la o scară colosală de ambele părți. Războiul din Ucraina, se pare, că l-am învățat în anii 96 la Universitatea de Apărare a SUA.

El a oferit un fel de justificare tardivă a „Revoluției în Afaceri Militare” (RMA) din anii 1980-90, când progresele în tehnologia sateliților, a informației, a automatizării și a comunicațiilor din SUA – combinate în ceea ce a fost numit „ sistem de sisteme” – a permis comandanților americani (și complexului militar-industrial) să se laude că „ceața războiului” a fost abolită și că „orice lucru pe câmpul de luptă poate fi identificat și orice este identificat poate fi distrus”.

RMA a mai fost numită „război centrat pe rețea” și, dacă necesitatea unei coordonări strânse între informații, forțele terestre și puterea aeriană a fost evidentă din 1940 încoace, cu siguranță a fost subliniată din nou de eșecul rusului  (cel puțin inițial) odată cu atacul asupra Kievului. Importanța RMA nu a fost pe deplin apreciată până la războiul din Ucraina, deoarece acesta a fost primul război major din ultima vreme în care adversarii moderni aproximativ egali s-au luptat unul împotriva celuilalt.

Victoriile SUA împotriva Irakului în 1991 și 2003, deși au fost iubite la acea vreme de unii comentatori americani, nu ne-au spus prea multe. Acum războiul s-a transformat într-o luptă de măcinare, de uzură, de epocă industrială, de genul pe care armata americană a presupus-o că aparține trecutului. În Ucraina, puterea covârșitoare a armatei ruse a fost tocită de tactici cu unități mici, de o voință puternică de a rămâne o națiune independentă și de utilizarea creativă a unei multitudini de tehnologii disponibile… cele mai importante fiind dronele.

Într-un război care s-a dovedit a fi un laborator pentru experimentarea cu drone, au rămas foarte puține națiuni care nu au contribuit la acest conflict și la revoluția militară ulterioară.

Peste 6000 de platforme de drone au fost utilizate. Acum, că am văzut că războiul din Ucraina evoluează cu platforme de drone pentru a include utilizarea spațiului aerian, terestru și naval în joc, împreună cu retorica din principalele state naționale referitoare la „al Doilea Război Rece” și „al Treilea Război Mondial”, se pare că cea mai răspândită tehnologie care modelează discuția este tehnologia dronelor și autonomia acestora și inteligența artificială. „Epoca roboticii” a ieșit la lumină în mod semnificativ și a pus un punct de sprijin substanțial în societate.