Evolutiile din Ucraina sunt inca in stadiul de escaladare, iar pana la panta descendenta a conflictului se mai pot intampla inca multe. In fiecare ora se intampla cate ceva nou care aduce o noua perspectiva asupra evenimentelor, iar analizele se updateaza permanent.

Nu intentionez sa scriu inca un articol de analiza, nu pentru ca nu ar fi util, ci pentru ca lucrurile se schimba atat de repede incat nici nu as termina analiza ca as fi nevoit sa o rescriu.

Va propun in schimb un altfel de articol, prin intermediul caruia as vrea sa deschidem o dezbatere asupra modului in care Romania este afectata, sau va fi afectata de ceea ce se intampla in Ucraina. Sa identificam scenarii de viitor, posibile actiuni ale Romaniei, recomandari.

In randurile de mai jos am sa tusez cateva idei care vor avea in rol principal Romania si nu Ucraina. Cu siguranta nu le voi cuprinde pe toate, de aceea solicit ajutorul vostru pentru a completa aceasta dezbatere.

Ucraina – poarta Romaniei catre pietele din est

Economia romanesca are nevoie de noi piete pe care sa se extinda pentru a-si stimula cresterea si dezvoltarea. Deschiderea exporturilor catre Uniunea Europeana in proportie de aproximativ 70-75%, mai corect spus dependenta de Uniunea Europeana, i-a incetinit ritmul de crestere in contextul crizei zonei euro.

Orientarea Romaniei catre alte piete non-UE poate fi o solutie si o masura de crestere economica atat pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana in ansamblu. Aici pot fi vizate pietele emergente, economiile Americii Latine si piata estica foarte mare.

Ucraina este pentru Romania o poarta catre piata estica si indiferent in ce formula de stabilitate viitoare s-ar regasi in viitor, o relatie bilaterala trebuie setata si in acesti termeni.

Problema majora o reprezinta starea de instabilitate care tinde sa dureze si imprevizibilul.In aceste conditii, relatiile economice cu estul sunt blocate, iar inradacinarea unei posibile noi regiuni separatiste, pe langa Transnistria si instabilitatea Caucazului de Sud accentueaza acest blocaj.

Aici Romania poate castiga foarte mult. Daca va fi o oaza de stabilitate in regiune (si va trebui sa fie) si punte catre pietele cvasiblocate, va putea sa profite comercial din plin.

Tot acesti factori vor cantari mult in decizia investitorilor straini de a veni in regiune. Este adevarat ca securitatea Romaniei este garantata de NATO si Uniunea Europeana, dar vecinatatea instabila ii limiteaza posibilitatea de a –si proiecta investitia in regiune si catre est, acesta fiind chiar unul dintre motivele pentru care multi investitori straini aleg Romania – pentru ca este o poarta catre est, catre Orientul Mijlociu.

Pregatirile pentru implicarile ulterioare in constructia si revitalizarea economiei ucrainiene

Desi poate parea prematur, va asigur ca nu este. Economia Ucrainei va porni practic „de la zero” si Romania poate fructifica punctual aceasta situatie. Pregatirea din timp bazata pe o viziune corecta ne va creste considerabil sansele de succes.

Republica Moldova langa un nou focar de instabilitate

Republica Moldova este un succes al Parteneriatului Estic si al procesului de extindere al Uniunii Europene, in comparatie cu Ucraina, care a fost insuficient valorificata. Eforturile de a inainta catre vest pentru Republica Moldova au fost si sunt in continuare dificile, dar sustinute si ferme.

Trebuie sa mentionam ca inaintea summitului de la Vilnius, cat si dupa semnarea Acordului de Asociere de catre Republica Moldova, Rusia a lansat presiuni, in special de natura economica. Avand in vedere ca in prima jumatate a anului 2013 aproape 29 la sută din exporturile Moldovei, in valoare de peste 322 de milioane de dolari, au avut ca destinatie Federatia Rusa, putem lesne aprecia impactul santajului comercial declansat din luna august.

Perioada dintre ratificarea Acordului de Liber Schimb si semnarea acestuia este o perioada in care se pot infiltra o serie de tensiuni si presiuni majore, mai ales din punct de vedere economic, dar si politic, pentru ca actualul conflict inghetat din Transnistria poate capata noi valente alimentate de evolutiile politice, militare si de securitate mai ample ale momentului.

Acelasi santaj comercial a fost aplicat si Ucrainei. In luna august 2013 Federatia Rusa a blocat toate importurile de marfuri provenite din Ucraina, intocmind o lista de risc unde erau notati toti producatorii ucrainieni.

In mod evident, tensiunile din Ucraina sunt un pericol pentru Republica Moldova, atat prin faptul ca in vecinatatea sa se desfasoara un conflict extrem de tensionat, cat si pentru faptul ca nu demult s-a aflat intr-o situatie similara, iar negocierile privind statutul regiunii separatiste transnistrene inca nu s-au finalizat.

Impactul asupra relatiei Romaniei cu Federatia Rusa

Mentinerea relatiei Romaniei cu Federatia Rusa pe un traseu de dialog in contextul conflictului din Ucraina (prefer sa spun conflict din Ucraina si nu din Crimeea, pentru a nu-mi asuma ca deja s-a produs o rupere), poate reprezenta o provocare. Trebuie sa fim constienti ca Rusia este o tara apropiata din punct de vedere geografic de Romania, care controleaza o mare zona din vecinatatea noastra, iar relatia bilaterala nu poate si nu trebuie sa fie una ostila.

Faptul ca alaturi de partenerii euro-atlantici cerem sa fie respectata integritatea si suveranitatea teritoriala a Ucrainei nu trebuie sa insemne ca ne dorim suspendarea dialogului si a cooperarii bilaterale cu Rusia.

Relatia cu Federatia Rusa este una importanta pentru Romania, necesitand o abordare pragmatica, urmarind indeplinirea intereselor economice.