Intr-un raport publicat luni, 8 iulie, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sustine ca statele dezvoltate ale lumii se redreseaza din punct de vedere al economiei, in timp ce cresterea in principalele economii emergente incetineste.
FMI a lansat, de asemenea, o revizuire a prognozei de crestere economica anuntata in luna aprilie, de 3,3%. Seful FMI, Christine Lagarde, estimase ca procentajul va suferi o scadere, in special din cauza incetinirii economiilor emergente. Cifrele publicate in cursul zilei de 9 iulie confirma scaderea si prevad o crestere de 3,1% pentru 2013, procentele fiind aceleasi cu cele de anul anterior.
Daca la inceputul anului se vehicula faptul ca economiile emergente vor sustine cresterea economica la nivel mondial (conform unui studiu Ernst &Young, statele emergente vor sustine cresterea economica globala in 2013, cu o crestere de 5,4% – Ernst &Young Rapid-Growth Forecast, RGMF), am ajuns ca dupa 6 luni sa observam ca pilonul de crestere isi opreste motoarele.
Banca Mondiala rezuma situatia prin urmatoarele coordonate: cresterea globala a incetinit si este necesara o revizuire in minus a procentelor, in special din cauza unei recesiunii europene mai profunde decat s-a crezut initial si a unei reveniri mai lente pe unele piete. Tot in raportul bianual Global Economic Prospects publicat in luna iunie a.c., Banca Mondiala atrage atentia asupra faptului ca economiile emergente nu vor mai experimenta aceeasi rata de crestere anterioara crizei si, pentru a-si sustine performantele economice, sunt necesare reforme structurale consolidate.
Plecand de la aceasta idee, trebuie sa fim constienti ca a compara cresterea din aceasta perioada cu cea din perioada pre-criza nu este cea mai corecta analiza. Practic cele doua perioade se afla la extreme. O crestere economica sustenabila trebuie raportata la o medie si la un climat de echilibru.
Cresterea economica si competitivitatea
Asadar, cresterea economica nu este mai lenta doar din cauza cererii insuficiente, ci si pentru ca cea din perioada pre-criza a fost determinata de „fenomenul bulelor”.
Pentru a fi mai clar, toate cifrele actuale tind sa trimita catre o „normalitate” in cel mai bun scenariu, sau catre o realitate cu care ne vom confrunta in viitor.
Daca situatia statelor cu economii emergente este deslusita in termeni generali, despre statele dezvoltate putem nota ca factorii care inca le tin in loc economiile raman aceiasi : consolidarea fiscala, pe alocuri confundandu-se cu austeritatea, somaj ridicat, nivelul consumului mic, increderea mediului de afaceri scazut. Pe baza acestora Banca Mondiala sustine prognoza unei cresteri economice modeste pentru anul 2013.
In final si o apreciere pozitiva – comertul global se va extinde dupa o perioada lunga in care a stagnat (cifrele furnizate de Banca Mondiala arata o crestere de 4.0% pentru 2013). Un factor explicativ rezida in faptul ca relatiile comerciale sud-sud au cunoscut o expansiune nedeterminata de infuzia exploziva a Chinei.
Traseul cresterii economice globale va fi din ce in ce mai provocator, el va depinde in mare masura de evolutiile economiilor nationale. In acelasi timp, competitia intre economiile nationale tinde sa devina tot mai dura, jocul economic mondial nemaifiind dominat in exclusivitate de un grup restrans de state. De asemenea actorii economici s-au multiplicat, facand ca mediul economic global sa fie extrem de complex si de competitiv.
Prin aceasta consideratie ajungem sa sesizam ca timpul pe care il avem la dispozitie pentru a face din economia romaneasca una competitiva, sanatoasa si capabila sa intre in aceasta lupta si sa supravietuiasca este destul de scurt.
Avem nevoie de prioritati interne pentru sustinerea cresterii economice, de masuri pentru securitizarea spill -overelor transfrontaliere si gestionarea bunurilor publice globale, demersuri ce vor construi tema secolului XXI. Necunoscutele raman aceleasi cand?, in cat timp? si cum?, care pana la urma sunt decisive.
Inevitabil urmeaza sa ne intrebam ce tip de schimbari vor fi necesare atat in cadrul institutional national, cat si la nivel global, pentru a facilita o crestere sustenabila si bineinteles, convergenta economica. O intrebare care vrea sa trimita catre o analiza serioasa a lucrurilor care genereaza cresterea si elaborarea unei viziuni bine articulate la care sa se adauge implicatiile politice bine subliniate.
Comenteaza