PDVSAIn America Latina regasim unele dintre cele mai explozive piete emergente din ultima perioada, iar mizele strategice ale unor state ar fi controlul si penetrarea acestora, mai ales acum cand sunt foarte profitabile. Consumerismul a atins cote maxime, iar exportul in America Latina a devenit o afacere foarte buna.

Batalia dintre Iran si SUA in privinta legaturilor cu America Latina cunoaste pe langa latura economica si una politica, cea a infruntarii la nivel simbolic pe un teritoriu in care influenta SUA este bine cunoscuta.

In urma cu cateva zile, Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat de presa in care reclama atitudinea intruziva a Iranului care urmareste sa isi faca aliati in “coasta” Statelor Unite, in contextul in care au fost aplicate sanctiuni din cauza dosarului nuclear iranian. In mod evident, SUA percepe ca o amenitare aceasta prezenta tot mai accentuata a Iranului in zona, in spiritul si legitimitatea Doctrinei Monroe.

Problema Statelor Unite devine reala din moment ce state din America Latina sunt receptive la „curtarea” exercitata de Iran. Atat de apasatoare incat SUA a avertizat statele latino-americane sa fie ponderate in deschiderea catre state precum Iran, care reprezinta o amenintare la securitatea internationala. Pana acum factorul economic pare sa prevaleze in fata vechilor aliante politice, mai ales ca se resimte o miscare de emancipare de sub influenta americana, gasindu-si astfel refugiu in promisiunile Iranului, unul dintre dusmanii SUA.

Comportamentul Iranului a ridicat foarte multe intrebari si multe suspiciuni cu privire la instalarea unui „cuib” terorist in zona, cat mai aproape de Statele Unite. Mai mult, se considera ca Iranul beneficiaza de finantare si materiale (inclusiv uraniu) pentru dezvoltarea programului nuclear, incalcandu-se astfel sanctiunile internationale impuse acestuia. Dupa ce Banca iraniana pentru Dezvoltarea Exportului a înfiintat o filiala în Caracas în 2007, Departamentul Trezoreriei SUA i-a impus unele sanctiuni.

Anul trecut, Trezoreria a aplicat sanctiuni în mare parte simbolice împotriva PDVSA, compania petroliera venezueleana, privind exportul produselor rafinate în Iran. (Statele Unite ale Americii continua sa fie piata principala de export pentru PDVSA.) Venezuela neaga ca extrage uraniu sau ca-l exporta în Iran.

Cele mai ingrijoratoare legaturi sunt cele militare și de informatii, inclusiv presupusa prezenta în Venezuela a fortei Quds, bratul extern al Garzii Revolutionare din Iran. Unii analiști americani sustin ca Hezbollahul este implicat în traficul de cocaina din America Latina. Sub conducerea lui Chávez, fortele armate din Venezuela au adoptat doctrina „razboiului asimetric” care sprijina în mod explicit acte de terorism în cazul unui atac american.

Fara indoiala cel mai puternic aliat al lui Mahmoud Ahmadinejad a fost Chavez, presedintele Venezuelei, iar colaborarea acestora a intrat intr-o perioada mai lenta o data cu instalarea presedintelui interimar. Modul in care se vor desfasura alegerile pentru un nou presedinte va fi decisiv pentru Iran si relatiile dintre cele doua state.