Eveniment: Dezbatere

Locație: Biblioteca Academiei Române

Data desfășurării evenimentului: 28 martie 2016, ora 17:30

Organizatori: Centrul de Strategii Avansate și Centrul de Analiză și Studii de Securitate

Parteneri: Calea Europeană, Global News Intelligence, Middle East Political and Economic Insitute, Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, Academia de Studii Economice, Fundația „Colegiul Național de Apărare”


Străbătută de convulsii globale cu accente locale lumea de astăzi este într-o continuă schimbare. Aproape toate fundamentele vechii ordini au căzut pradă unei harnice reconfigurări. Progresul tehnologic, industrializarea masivă și globalizarea economiei sunt factorii unor reașezări politice și militare de o anvergură fără echivoc.

Pe tabla de șah a istoriei piesele par să se mute, din ce în ce mai mult, după alte reguli. Reguli care astăzi nu mai sunt la fel de evidente ca odinioară. Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa chiar și înghețata  Antarctică sunt tărâmul unor mișcări tactice efect al unor linii de forță divers orientate. La o primă vedere am fi tentați să tragem o concluzie pripită: mulți jucători, puține mize. Oare așa să fie?

La o a doua privire, mai profundă, alături de Iulian Chifu, Armand Gosu, Iulian Fota și Mihai Ionescu contextul în care trăim și complexitatea lui sunt mai puțin terifiante și înțelegând dimensiunea schimbării, am putea deveni pe o direcție asumată și cu un efort pe măsură, din simpli spectatori agenți ai schimbării.


 

 

 

Au conferențiat: Profesor dr. Iulian Chifu, Conferențiar dr. Iulian Fota, Profesor dr. Armad Goșu, Profesor dr. Mihai Ionescu